torsdag 30. april 2009

sying og garnfarging



Her sitter jeg og syr mens første prosjon av garn putrer. Jeg farger med røsslyngmed alunbeis.


Her går garnet i andre porsjon. denne også lyng.
Siste bilde viser fargen ganske godt, lys gul.
Posted by Picasa

onsdag 29. april 2009

Vikingbarn 2


Jeg har en gutt også som jeg til tider klarer å overtale til å bli med i viking. Her er han i sin nye ullkofte, med linkant i halsen og håndsmidd sølje. Sammen med sitt linselus av en lillesøster.

Jeg syns det er så vakkert med slik pelskrage rundt hodet, kanskje ikke alltid helt praktisk som når det skal spises, men mykt er det.


Her ser dere hvor mye det blåste på søndagen. Garnet som henger til tørk er plantefarget. Fjorårets lyngsuppe ble beige og årets nykokte lyngsuppe ble lys gult. Begge med alunbeis.
Posted by Picasa

Vikingbarn

Her er bilder fra markedet i helgen som var. Min jente stortrives i viking og er med på alt som skjer. Her har hun på seg en ny ullkjole som jeg har sydd i år. Den grå overkjolen er fra i fjor og det ser ut som om den kan sys ned litt i selene, hun har vokst mye.
Vikingjenta vår er veldig glad i de to buemesterene våre og bruker en del tid på bueskyte banen. Konsentrasjonen er til tider stor når pilen skal festes på strengen. Når den først er der sender hun pilene kjapt av gårde. Til og med langt over blinken av og til. God fart på de små barnebuene gitt. Jeg skjøt også mye i helgen og har et stort blåmerke ved albuen som bevis. Jeg var så heldig og fikk prøve praktbuene til gutta og falt fort for en av dem. Trekk tyngden jeg trodde jeg ville trives med, 35 pund, gikk fort opp i 50. Så nå vet jeg det og kan bestille meg bue som passer. Han bestefar ble også inspirert og skal nå bygge sin egen bue.
Hvitveispiken. Gleden av å ha marked sent i april er at hele området bugner av hvitveis, påskeliljer og sånne gule som ligner på hvitveis men er gule. Frøkna koste seg med å danse i hvitveisengen og en og annen havnet også på bordet, selv om hun i grunn er enig med mor i at de er penest på bakken mens de vokser.
Når det blåser selv om det i grunnen er pent vær er det godt å trekke kappen og pulsvarmerne på. Jeg må se å nålebinde pulsvarmere til henne om jeg har tenkt å få brukt mine. Pelsen rundt hetta i kappen er villsau, kjøpt på rennebumartnan i august.
Posted by Picasa

tirsdag 28. april 2009

Kamming av ull




Her kammer jeg gammelnorsk spælsau som ligner mye på vikingetidige sauer. Ulla har jeg kjøpt av Færder får.

Vikingene hadde ikke karder, de kammet i stede ulla på metall kammer for å forberede den til spinning. Etter et par ganger gjennom kammen trekker jeg ulla til lange strimler av luftig ull som siden er lette å spinne på håndteine. Den korte ulla som blir igen på kammen sparer jeg til toving av ullsåler eller til annen spinning. Siden jeg ikke bare trekker ut de lange fibrene blir dette et mellommykt garn som har god slitestyrke og egner seg godt til både sokker og votter.
Posted by Picasa

Viking sesongen er i gang, marked på Røed

Jeg har i mange år blogget om min fiberinteresse både som strikker og som spinner. Det siste året har min interesse for vikingtid tatt litt over og ført til at jeg ikke har blogget så mye. Samtidig har jeg savnet gode blogger om vikingliv, det er ikke så mange av dem jeg har funnet. Derfor har jeg bestemt meg for å utvide min bloggverden med min egen blogg om min vikinghobby. Her vil det komme bilder og tekst om mitt vikingliv, med fokus på tekstilhåntverk.

Jeg er medlem i to vikinggrupper, Starfa øst i viken som holder hovedsaklig til på Røed gård i Moss, østfold og Agder vikinglag som holder til på bronseplassen på sørlandet.

Starfa er en liten vikinggruppe som har hovedfokus på håntverk fra vikingtiden. Mitt bidrag der er hovedsaklig spinning og det som hører til som kamming av fiber, farging av garn osv. Mitt andre hovedområde er Sprang, men der er jeg enda som nybegynner å regne. Jeg lager selvsagt også det utstyret som familien trenger i viking livet så langt evnene mine strekker. Jeg syr klær, vever, nålebinder og holder på med skinnarbeid.

I helgen som var har vi hatt marked på Røed Gård på Jeløy i Moss. jeg har vært så heldig at jeg hadde med min far og han tok masse bilder. Noen av disse har jeg tenkt å dele med dere her.